Idealne Prezenty Świąteczne: Biżuteria na Boże Narodzenie
- ForumMaster
- Administrator
Re: Idealne Prezenty Świąteczne: Biżuteria na Boże Narodzenie
Faktycznie już czas szukać prezentów - jedni szukają okazji a inni wybierają coś co się podoba a najlepiej robią Ci co najpierw sprawdzają co wybrać i dopasować do obdarowywanej osoby.
Sklep z biżuterią srebrną oraz pamiątkami:
https://www.forum-bizuteria.com/viewtopic.php?f=13&t=1001
- AnKa Biżuteria
Ciekawe rozważania!
idzę, że temat biżuteryjnych prezentów świątecznych naprawdę żyje, więc dorzucę coś od siebie — może komuś pomoże podjąć decyzję w tym ostatnim, najbardziej gorącym okresie przed świętami.

W tym roku zauważyłam ciekawy trend wśród znajomych: coraz więcej osób wybiera biżuterię symboliczną, taką, która niesie ze sobą jeszcze coś więcej niż tylko ładny wygląd. Chodzi o drobny detal, który potrafi kompletnie zmienić odbiór prezentu.
✔ Łańcuszki z motywami szczęścia — koniczynki, skrzydła, serduszka. Niby proste, ale działają świetnie jako prezent „od serca”. Sprawdzają się zwłaszcza, gdy chce się powiedzieć coś ciepłego, a niekoniecznie tworzyć bardzo osobisty grawer.
✔ Delikatne kolczyki dla minimalistek — małe kuleczki, listki, gwiazdki. Idealne na co dzień. Zwykle trafiają do gustu nawet osobom, które nie noszą zbyt odważnych dodatków.
✔ Srebro w połączeniu z kamieniem w kolorze — świetna opcja, gdy chce się wprowadzić trochę świątecznego nastroju bez przesady. Bordowy granat albo ciemnozielony chryzopraz wygląda bardzo elegancko w zimowym świetle.
Z mojego doświadczenia największą radość daje prezent, który jest dobrany do temperamentu osoby, a nie do okazji. Jedni wolą połysk, inni prostotę, kolejni coś symbolicznego — i właśnie to jest piękne w biżuterii, że da się nią opowiedzieć coś bardzo osobistego.
A jak u Was?
Macie jakiś model, który w poprzednich latach okazał się absolutnym świątecznym hitem? A może sami dostaliście kiedyś biżuterię, która została z Wami na lata?
Chętnie poczytam Wasze typy!

idzę, że temat biżuteryjnych prezentów świątecznych naprawdę żyje, więc dorzucę coś od siebie — może komuś pomoże podjąć decyzję w tym ostatnim, najbardziej gorącym okresie przed świętami.
W tym roku zauważyłam ciekawy trend wśród znajomych: coraz więcej osób wybiera biżuterię symboliczną, taką, która niesie ze sobą jeszcze coś więcej niż tylko ładny wygląd. Chodzi o drobny detal, który potrafi kompletnie zmienić odbiór prezentu.
✔ Łańcuszki z motywami szczęścia — koniczynki, skrzydła, serduszka. Niby proste, ale działają świetnie jako prezent „od serca”. Sprawdzają się zwłaszcza, gdy chce się powiedzieć coś ciepłego, a niekoniecznie tworzyć bardzo osobisty grawer.
✔ Delikatne kolczyki dla minimalistek — małe kuleczki, listki, gwiazdki. Idealne na co dzień. Zwykle trafiają do gustu nawet osobom, które nie noszą zbyt odważnych dodatków.
✔ Srebro w połączeniu z kamieniem w kolorze — świetna opcja, gdy chce się wprowadzić trochę świątecznego nastroju bez przesady. Bordowy granat albo ciemnozielony chryzopraz wygląda bardzo elegancko w zimowym świetle.
Z mojego doświadczenia największą radość daje prezent, który jest dobrany do temperamentu osoby, a nie do okazji. Jedni wolą połysk, inni prostotę, kolejni coś symbolicznego — i właśnie to jest piękne w biżuterii, że da się nią opowiedzieć coś bardzo osobistego.
A jak u Was?
Macie jakiś model, który w poprzednich latach okazał się absolutnym świątecznym hitem? A może sami dostaliście kiedyś biżuterię, która została z Wami na lata?
Chętnie poczytam Wasze typy!
-
Mikołajek
zajrzałam do tego tematu, bo sama nieraz trafiałam na oznaczenia biżuteryjne, które trudno rozszyfrować bez szerszej wiedzy. Wiele osób przy zakupach – szczególnie starszych wyrobów – zastanawia się, czy konkretna sygnatura, symbol albo numer faktycznie oznacza próbę metalu, czy może jest to znak producenta lub importera.
Dlatego dorzucę kilka praktycznych wskazówek, które mogą pomóc innym w podobnych sytuacjach:
Nie każde oznaczenie numeryczne jest próbą. Część wybitych cyfr to kontrolne znaki warsztatowe, a nie informacja o zawartości srebra czy złota.
Próby w Polsce zawsze mają charakterystyczny znak graficzny + cyfrę (np. głowa kobiety dla srebra), natomiast wyroby zagraniczne mogą mieć same liczby, np. 925, 800, 585.
W starych wyrobach często spotyka się symbole, które dziś nie funkcjonują – szczególnie w biżuterii włoskiej, rosyjskiej i z krajów dawnego bloku wschodniego.
Jeśli znak wygląda na uszkodzony, zatarty lub nabrzmiały, to może oznaczać, że wyrób był przerabiany lub polerowany wielokrotnie. To dość częste w użytkowanej srebrnej biżuterii.
Warto zrobić wyraźne zdjęcie w makro, bo dopiero zbliżenie pozwala ocenić, czy mamy do czynienia z próbą, czy z cechą wytwórczą.
Jeśli autor wątku może wrzucić zdjęcie od spodu lub z boku tego elementu, na pewno łatwiej będzie to jednoznacznie potwierdzić. Wiele osób tu na forum ma oko do takich szczegółów i chętnie pomoże w identyfikacji.
Dlatego dorzucę kilka praktycznych wskazówek, które mogą pomóc innym w podobnych sytuacjach:
Nie każde oznaczenie numeryczne jest próbą. Część wybitych cyfr to kontrolne znaki warsztatowe, a nie informacja o zawartości srebra czy złota.
Próby w Polsce zawsze mają charakterystyczny znak graficzny + cyfrę (np. głowa kobiety dla srebra), natomiast wyroby zagraniczne mogą mieć same liczby, np. 925, 800, 585.
W starych wyrobach często spotyka się symbole, które dziś nie funkcjonują – szczególnie w biżuterii włoskiej, rosyjskiej i z krajów dawnego bloku wschodniego.
Jeśli znak wygląda na uszkodzony, zatarty lub nabrzmiały, to może oznaczać, że wyrób był przerabiany lub polerowany wielokrotnie. To dość częste w użytkowanej srebrnej biżuterii.
Warto zrobić wyraźne zdjęcie w makro, bo dopiero zbliżenie pozwala ocenić, czy mamy do czynienia z próbą, czy z cechą wytwórczą.
Jeśli autor wątku może wrzucić zdjęcie od spodu lub z boku tego elementu, na pewno łatwiej będzie to jednoznacznie potwierdzić. Wiele osób tu na forum ma oko do takich szczegółów i chętnie pomoże w identyfikacji.
Cześć Kochani! 
Temat idealnych prezentów świątecznych z biżuterii to coś, co chyba nigdy się nie nudzi — bo tak naprawdę każdy z nas chce, by prezent był nie tylko piękny, ale i trafiony w serce osoby obdarowywanej.

Przy świątecznych zakupach warto pamiętać o kilku rzeczach, które często decydują o tym, czy biżuteria stanie się ulubionym dodatkiem na wiele lat:
1. Osobisty akcent – np. biżuteria z grawerem to ogromna siła emocjonalna. Imię, ważna data czy krótka dedykacja sprawiają, że prezent przestaje być tylko ładnym dodatkiem, a staje się pamiątką z ważnym znaczeniem.
forum-bizuteria.com
2. Styl osoby obdarowanej – delikatna celebrytka będzie świetna dla kogoś, kto nosi subtelne dodatki, natomiast większy, bardziej dekoracyjny wisiorek czy bransoletka może być strzałem w dziesiątkę dla osób, które lubią przyciągać wzrok.
forum-bizuteria.com
3. Kamienie o symbolicznym znaczeniu – ametyst kojarzy się z harmonią, granat z elegancją, a perły z klasyką ponadczasową. To może dodać prezentowi dodatkowej warstwy znaczeniowej.
forum-bizuteria.com
4. Radość z wyboru – jeśli nie jesteś pewna/pewny gustu bliskiej osoby, świetnym pomysłem może być karta podarunkowa do sklepu jubilerskiego – daje swobodę wyboru i nadal sprawia ogromną przyjemność przy odbieraniu prezentu.
Osobiście uważam, że prezent, który ma osobisty wymiar, zostaje z nami na dłużej — nie jako chwilowa rzecz, ale jako wspomnienie świąt, uśmiechu i serdeczności. A Wy?
Jakie prezenty z biżuterii najbardziej Wam się sprawdziły w poprzednich latach? Może jakieś konkretne modele, które według Was są absolutnym hitem na święta?

Pozdrawiam świątecznie!
Temat idealnych prezentów świątecznych z biżuterii to coś, co chyba nigdy się nie nudzi — bo tak naprawdę każdy z nas chce, by prezent był nie tylko piękny, ale i trafiony w serce osoby obdarowywanej.
Przy świątecznych zakupach warto pamiętać o kilku rzeczach, które często decydują o tym, czy biżuteria stanie się ulubionym dodatkiem na wiele lat:
forum-bizuteria.com
forum-bizuteria.com
forum-bizuteria.com
Osobiście uważam, że prezent, który ma osobisty wymiar, zostaje z nami na dłużej — nie jako chwilowa rzecz, ale jako wspomnienie świąt, uśmiechu i serdeczności. A Wy?
Jakie prezenty z biżuterii najbardziej Wam się sprawdziły w poprzednich latach? Może jakieś konkretne modele, które według Was są absolutnym hitem na święta?
Pozdrawiam świątecznie!
-
Karolina_Poznań
Dla mnie hitem ostatnich dwóch sezonów są kolczyki w małych, geometrycznych kształtach. Dużo osób narzeka, że nie wie, co podarować nastolatce, studentce albo komuś, kto nie przepada za dużą biżuterią — a taki drobiazg sprawdza się świetnie.
W zeszłym roku podarowałam siostrzenicy kolczyki-trójkąty z delikatnym połyskiem i do dziś nosi je praktycznie non stop. Najlepsze w takich prezentach jest to, że pasują do wszystkiego i nie ma ryzyka nietrafionego stylu.
Jeśli ktoś szuka czegoś bezpiecznego, to właśnie minimalistyczne kolczyki wydają mi się strzałem w dziesiątkę.

W zeszłym roku podarowałam siostrzenicy kolczyki-trójkąty z delikatnym połyskiem i do dziś nosi je praktycznie non stop. Najlepsze w takich prezentach jest to, że pasują do wszystkiego i nie ma ryzyka nietrafionego stylu.
Jeśli ktoś szuka czegoś bezpiecznego, to właśnie minimalistyczne kolczyki wydają mi się strzałem w dziesiątkę.
-
Mirek_79
Cześć!
Czytam Wasze propozycje i widzę, że króluje raczej delikatna biżuteria, a ja pójdę w odwrotną stronę — srebrne bransoletki w stylu „statement”.
Moja żona uwielbia coś, co przyciąga oko, ale nie wygląda kiczowato. W ubiegłym roku wybrałem bransoletę z masywnym ogniwem i okazało się, że trafiłem idealnie. Powiedziała, że wreszcie ma coś „konkretnego”, ale nadal eleganckiego.
Dla osób, które lubią wyraziste dodatki, takie bransolety sprawiają ogromną radość pod choinką. Nie każdy lubi minimalizm — warto o tym pamiętać.
Czytam Wasze propozycje i widzę, że króluje raczej delikatna biżuteria, a ja pójdę w odwrotną stronę — srebrne bransoletki w stylu „statement”.
Moja żona uwielbia coś, co przyciąga oko, ale nie wygląda kiczowato. W ubiegłym roku wybrałem bransoletę z masywnym ogniwem i okazało się, że trafiłem idealnie. Powiedziała, że wreszcie ma coś „konkretnego”, ale nadal eleganckiego.
Dla osób, które lubią wyraziste dodatki, takie bransolety sprawiają ogromną radość pod choinką. Nie każdy lubi minimalizm — warto o tym pamiętać.
-
AnetaKasia
Hej! 
Dla mnie w świątecznej biżuterii numerem jeden są naszyjniki z małym kamieniem w kolorze dopasowanym do osoby, np. błękit dla spokojnych, czerwień dla ekstrawertyczek itd.
W tym roku kupiłam przyjaciółce srebrny łańcuszek z głębokim zielonym oczkiem. Nie dość, że wygląda pięknie zimą, to jeszcze kolor niesamowicie podkreśla jej styl.
Lubię prezenty, które mają takie subtelne znaczenie — dzięki temu są bardziej osobiste, nawet bez graweru. Jeśli ktoś szuka pomysłu „z sercem, ale nie zbyt patetycznego”, to polecam biżuterię dobieraną kolorem.
Dla mnie w świątecznej biżuterii numerem jeden są naszyjniki z małym kamieniem w kolorze dopasowanym do osoby, np. błękit dla spokojnych, czerwień dla ekstrawertyczek itd.
W tym roku kupiłam przyjaciółce srebrny łańcuszek z głębokim zielonym oczkiem. Nie dość, że wygląda pięknie zimą, to jeszcze kolor niesamowicie podkreśla jej styl.
Lubię prezenty, które mają takie subtelne znaczenie — dzięki temu są bardziej osobiste, nawet bez graweru. Jeśli ktoś szuka pomysłu „z sercem, ale nie zbyt patetycznego”, to polecam biżuterię dobieraną kolorem.
-
Tomasz_Warszawa
Dorzucę coś z perspektywy faceta, który raczej „średnio czuje” biżuterię, ale chce kupić coś sensownego. 
Po kilku latach prób doszedłem do wniosku, że najlepiej sprawdzają się komplety — np. kolczyki + zawieszka.
Dlaczego?
Bo łatwiej utrafić w gust, gdy elementy są spójne, a obdarowana osoba nie musi się zastanawiać, z czym to komponować. W zeszłym roku wybrałem taki zestaw na prezent świąteczny i okazało się to bardziej praktyczne niż pojedynczy element.
Jeśli ktoś ma problem z wyborem albo boi się nietrafionej stylistyki, to gotowe komplety są naprawdę bezpiecznym rozwiązaniem.
Po kilku latach prób doszedłem do wniosku, że najlepiej sprawdzają się komplety — np. kolczyki + zawieszka.
Dlaczego?
Bo łatwiej utrafić w gust, gdy elementy są spójne, a obdarowana osoba nie musi się zastanawiać, z czym to komponować. W zeszłym roku wybrałem taki zestaw na prezent świąteczny i okazało się to bardziej praktyczne niż pojedynczy element.
Jeśli ktoś ma problem z wyborem albo boi się nietrafionej stylistyki, to gotowe komplety są naprawdę bezpiecznym rozwiązaniem.
-
Mam_wszystko
Też mam rodziców z gatunku „nic nie chcę, wszystko mam”Armla pisze:Jaki prezent dla rodziców na święta ?
Budżet 200 zł, mają dosłownie wszystko i jak zwykle niczego nie chcą
U mnie świetnie sprawdził się wspólny prezent zamiast dwóch osobnych drobiazgów – coś, co będzie im przypominało o rodzinie i świętach przez cały rok.
Jeśli Twoi rodzice są tradycyjni i ważny jest dla nich wymiar duchowy, to bardzo polecam srebrny obrazek z motywem Świętej Rodziny na drewnie, z opcją graweru z tyłu. Można wpisać np. „Dziękujemy za dom pełen ciepła – Armla z rodziną, Boże Narodzenie 2024” i robi się z tego piękna pamiątka na lata, a nie tylko kolejny bibelot na półkę.
Przykład, który mi się bardzo spodobał:
Dewocjonalia – srebrny obrazek Święta Rodzina z grawerem

• Wymiary: 9 cm x 13 cm – idealny na komodę albo na ścianę
• Srebro + lakierowane drewno, całość wygląda bardzo elegancko, „świątecznie”
• Możliwość dopasowania krótkiej dedykacji z tyłu
• Cena: ok. 230 zł – lekko ponad Twój budżet, ale to prezent dla obojga rodziców w jednym
Obrazek
srebrny Święta Rodzina z grawerem
Jeśli trzymasz się sztywno 200 zł, możesz:
- [] dogadać się z rodzeństwem i dorzucić parę złotych wspólnie;
[] poszukać kodu rabatowego w necie (w okresie świątecznym sklepy jubilerskie często coś dają); - albo dać rodzicom ręcznie wypisaną kartkę z treścią, która miała być na grawerze – serio, robi to robotę.
-
Podobna
Mam podobnie – rodzice twierdzą, że niczego nie potrzebują, ale jak dostaną coś z sercem, to oczy im się świecą bardziej niż z choinki 
Jeśli Twoja mama lubi biżuterię, to można pójść w bursztyn. Ma bardzo „świąteczny” klimat – ciepłe odcienie, kojarzy się z kominkiem, świecami itp. Przy okazji to coś typowo „polskiego”, więc łatwiej trafić w gust.
Możesz skompletować jej mały zestaw albo wybrać jeden wyróżniający się element:
1) Pierścionek srebrny z kolorowym bursztynem

• Srebro pr. 925, delikatnie oksydowane – ładnie podkreśla kolor kamieni
• Trzy odcienie bursztynu: koniak, zieleń, żółty – wygląda jak mały obrazek w miniaturowej ramce
• Waga ok. 4,35 g, szerokość do 1,2 cm – wyraźny, ale nie przesadzony
• Cena: ok. 150 zł
Pierścionek
z kolorowym bursztynem – różne rozmiary
2) Kolczyki srebrne z cytrynowym i koniakowym bursztynem

• Srebro pr. 925, powierzchnia lekko oksydowana + rodowana
• Długość ok. 6 cm, kosteczki bursztynu 4 x 4 mm
• Kolory: cytryna + koniak – fajnie rozjaśniają twarz
• Zapięcie na sztyft, więc wygodne w noszeniu
• Cena: ok. 140 zł
Kolczyki
srebrne z bursztynem – długa forma
Przy Twoim budżecie 200 zł wybrałabym raczej jedną z tych rzeczy (pierścionek albo kolczyki), a dla taty zrobiła coś symbolicznego – np. porządna kawa, ulubiona whisky w miniaturce, dobra książka.
Rodzice zazwyczaj bardziej cieszą się z tego, że ktoś pomyślał konkretnie o nich, niż z samej wartości prezentu.
Jeśli Twoja mama lubi biżuterię, to można pójść w bursztyn. Ma bardzo „świąteczny” klimat – ciepłe odcienie, kojarzy się z kominkiem, świecami itp. Przy okazji to coś typowo „polskiego”, więc łatwiej trafić w gust.
Możesz skompletować jej mały zestaw albo wybrać jeden wyróżniający się element:
1) Pierścionek srebrny z kolorowym bursztynem

• Srebro pr. 925, delikatnie oksydowane – ładnie podkreśla kolor kamieni
• Trzy odcienie bursztynu: koniak, zieleń, żółty – wygląda jak mały obrazek w miniaturowej ramce
• Waga ok. 4,35 g, szerokość do 1,2 cm – wyraźny, ale nie przesadzony
• Cena: ok. 150 zł
Pierścionek
z kolorowym bursztynem – różne rozmiary
2) Kolczyki srebrne z cytrynowym i koniakowym bursztynem

• Srebro pr. 925, powierzchnia lekko oksydowana + rodowana
• Długość ok. 6 cm, kosteczki bursztynu 4 x 4 mm
• Kolory: cytryna + koniak – fajnie rozjaśniają twarz
• Zapięcie na sztyft, więc wygodne w noszeniu
• Cena: ok. 140 zł
Kolczyki
srebrne z bursztynem – długa forma
Przy Twoim budżecie 200 zł wybrałabym raczej jedną z tych rzeczy (pierścionek albo kolczyki), a dla taty zrobiła coś symbolicznego – np. porządna kawa, ulubiona whisky w miniaturce, dobra książka.
Rodzice zazwyczaj bardziej cieszą się z tego, że ktoś pomyślał konkretnie o nich, niż z samej wartości prezentu.
-
Kartka-Wystarczy
Jeśli lubisz mieć wszystko uporządkowane, to wrzucam małe „mini-zestawienie” rzeczy, które moim zdaniem pasują na prezent dla rodziców. Wszystko z jednej drogerii jubilerskiej, żeby nie biegać po 5 sklepach. 
Opcja A – wspólna pamiątka religijna do domu
Opcja B – osobno dla mamy, budżetowy wariant
• Dla mamy: pierścionek z koniakowym bursztynem (90 zł) albo ten kolorowy (150 zł)
• Dla taty: coś praktycznego spoza biżuterii – np. dobra kawa + ulubione słodycze, albo elegancka zakładka do książki.
Do tego własnoręcznie napisana kartka z życzeniami i rodzice na pewno poczują, że naprawdę o nich pomyślałaś.
Opcja A – wspólna pamiątka religijna do domu
- Obrazek
srebrny Święta Rodzina 9 x 13 cm – ok. 230 zł
[]Plus: możliwość dodania krótkiego graweru z tyłu, więc możesz wpisać np. imiona rodziców i rok.
Opcja B – osobno dla mamy, budżetowy wariant
- Pierścionek
srebrny z koniakowym bursztynem – ok. 90 zł
[]RCena rozsądna, klasyczny wzór, pasuje nawet do codziennych swetrów.
- []Pierścionek
z kolorowym bursztynem – ok. 150 zł
[]Trzy kolory bursztynu, wygląda bardzo efektownie i świątecznie.
- []Łańcuszek
srebrny żmijka rodowany – długości 40 cm (ok. 100 zł) albo 60 cm (ok. 170 zł).
[]Dobry bazowy łańcuszek – można nosić sam albo z zawieszkami.
• Dla mamy: pierścionek z koniakowym bursztynem (90 zł) albo ten kolorowy (150 zł)
• Dla taty: coś praktycznego spoza biżuterii – np. dobra kawa + ulubione słodycze, albo elegancka zakładka do książki.
Do tego własnoręcznie napisana kartka z życzeniami i rodzice na pewno poczują, że naprawdę o nich pomyślałaś.
-
DamRade
Da się spokojnie zmieścić w 200 zł, jeśli rozbijesz budżet na dwa mniejsze, symboliczne prezenty – osobny drobiazg dla mamy i osobny dla taty. Nie musi być nic ogromnego, ważne, żeby było przemyślane.
Dla mamy:
Srebrny łańcuszek typu żmijka – baza pod każdy wisiorek

• Srebro pr. 925, rodowane (ładnie się błyszczy i mniej się ciemni)
• Szerokość ok. 1 mm – delikatny, ale wyraźnie widoczny na szyi
• Długość 40 cm – klasyczna, do większości dekoltów
• Cena: ok. 100 zł
Łańcuszek
srebrny żmijka rodowany 40 cm
Jeśli mama ma już swoje ulubione zawieszki, to taki prosty, porządny łańcuszek się po prostu przyda. A jak nie ma – to w przyszłości zawsze możesz jej dorzucić jakiś wisiorek na urodziny czy Dzień Matki.
Dla taty (lub jako drobiazg dla obojga, ale „bardziej pod tatę”):
Srebrny pierścionek z koniakowym bursztynem – bardziej uniwersalny prezent dla kobiety (np. mama), a dla taty zostaje część budżetu na coś symbolicznego
Jeśli jednak koniecznie chcesz prezent też „dla taty”, to przy budżecie 200 zł można zrobić tak:
Pierścionek srebrny z koniakowym bursztynem

• Srebro pr. 925
• Naturalny bursztyn w ciepłym kolorze koniaku
• Delikatna obrączka, szerokość do ok. 0,3 cm – fajny na co dzień, nie tylko „od święta”
• Rozmiary: m.in. 12, 13, 15, 18 – łatwo dopasować
• Cena: ok. 90 zł
Pierścionek
srebrny z koniakowym bursztynem
W ten sposób mieszczysz się mniej więcej w tych 200 zł, a każdy z rodziców dostaje coś swojego, a nie tylko „wspólną rzecz do domu”.
Dla mamy:
Srebrny łańcuszek typu żmijka – baza pod każdy wisiorek

• Srebro pr. 925, rodowane (ładnie się błyszczy i mniej się ciemni)
• Szerokość ok. 1 mm – delikatny, ale wyraźnie widoczny na szyi
• Długość 40 cm – klasyczna, do większości dekoltów
• Cena: ok. 100 zł
Łańcuszek
srebrny żmijka rodowany 40 cm
Jeśli mama ma już swoje ulubione zawieszki, to taki prosty, porządny łańcuszek się po prostu przyda. A jak nie ma – to w przyszłości zawsze możesz jej dorzucić jakiś wisiorek na urodziny czy Dzień Matki.
Dla taty (lub jako drobiazg dla obojga, ale „bardziej pod tatę”):
Srebrny pierścionek z koniakowym bursztynem – bardziej uniwersalny prezent dla kobiety (np. mama), a dla taty zostaje część budżetu na coś symbolicznego
Jeśli jednak koniecznie chcesz prezent też „dla taty”, to przy budżecie 200 zł można zrobić tak:
- [] ok. 100 zł na łańcuszek dla mamy (link powyżej),
[] ok. 90 zł na nieduży pierścionek z bursztynem (np. dla mamy zamiast łańcuszka) lub na coś drobnego dla taty, np. elegancki gadżet do biura.
Pierścionek srebrny z koniakowym bursztynem

• Srebro pr. 925
• Naturalny bursztyn w ciepłym kolorze koniaku
• Delikatna obrączka, szerokość do ok. 0,3 cm – fajny na co dzień, nie tylko „od święta”
• Rozmiary: m.in. 12, 13, 15, 18 – łatwo dopasować
• Cena: ok. 90 zł
Pierścionek
srebrny z koniakowym bursztynem
W ten sposób mieszczysz się mniej więcej w tych 200 zł, a każdy z rodziców dostaje coś swojego, a nie tylko „wspólną rzecz do domu”.
-
Rodzic
U mnie najlepsze prezenty dla rodziców to takie, które trochę „wychodzą poza codzienność”, ale jednocześnie są na tyle klasyczne, że nie wylądują w szufladzie. Biżuteria i pamiątki srebrne fajnie się tutaj wpisują, bo da się nimi zaznaczyć ważne momenty.
Jeżeli kiedyś myślałaś o komplecie bursztynowym, to warto chociaż rzucić okiem na coś takiego:
Naszyjnik srebrny „kostka” z bursztynem w trzech kolorach

• Srebro pr. 925, elementy rodowane i satynowane – ciekawa gra faktur
• Kosteczki bursztynu w kolorach: cytryna, koniak, wiśnia + kostki srebrne
• Długość: 42 cm + 5 cm przedłużka, więc można dopasować do dekoltu
• Waga ok. 11,5 g – solidny, ale nie ciężki
• Cena: ok. 450 zł – to już poza Twoim budżetem, ale jako inspiracja na przyszłość (np. na okrągłą rocznicę ślubu rodziców) może być super
Naszyjnik
srebrny kostka z bursztynem
Na teraz, przy 200 zł, chyba najrozsądniej będzie:
Jeżeli kiedyś myślałaś o komplecie bursztynowym, to warto chociaż rzucić okiem na coś takiego:
Naszyjnik srebrny „kostka” z bursztynem w trzech kolorach

• Srebro pr. 925, elementy rodowane i satynowane – ciekawa gra faktur
• Kosteczki bursztynu w kolorach: cytryna, koniak, wiśnia + kostki srebrne
• Długość: 42 cm + 5 cm przedłużka, więc można dopasować do dekoltu
• Waga ok. 11,5 g – solidny, ale nie ciężki
• Cena: ok. 450 zł – to już poza Twoim budżetem, ale jako inspiracja na przyszłość (np. na okrągłą rocznicę ślubu rodziców) może być super
Naszyjnik
srebrny kostka z bursztynem
Na teraz, przy 200 zł, chyba najrozsądniej będzie:
- []wybrać dla mamy coś z bursztynem (pierścionek albo kolczyki):
– pierścionek
z kolorowym bursztynem – ok. 150 zł
– kolczyki
z cytrynowym i koniakowym bursztynem – ok. 140 zł
[]a do tego dorzucić drobny „prezent wspólny” dla obojga – np. małą ramkę ze zdjęciem całej rodziny albo własnoręcznie wydrukowany mini-albumik z kilkoma fotkami z ostatnich świąt.
Dziś kupiłem i mam nadzieję że dojdzie do wtorku. Dziś kurierzy szybko działają...
- Srebrna Pasja
W tym roku już zostało tylko kilka dni, a dokładnie 2 dni do wigilii - trzeba się spieszyć z decyzjami aby mieć co położyć pod choinkę jako prezent.
-
Posnania
Ja już peezenty wybrałem. Większość to biżuteria oraz wino. Oby się sorawdziły.