Czernienie srebrnej biżuterii

Biżuteria męska jest synonimem prestiżu i luksusu. Jest on elementem biżuterii chętnie wybieranym przez nowoczesnych i pewnych siebie mężczyzn, którzy pragną podkreślić swój indywidualny styl.

Kiedy warto nosić biżuterię męską?
Biżuteria męska może być związana z wielopokoleniową tradycją i być przekazywane z ojca na syna. Poza tym męska biżuteria może posiadać monogramy czy wyryte w kamieniu herby świadczące o przynależności rodowej. W tym przypadku ich noszenie związane jest z określonym statusem oraz rangą. Taka męska biżuteria jest zwykle wykonane ze złota i ryte w kreolu. Nowoczesna biżuteria męska dostępna jest również w szerokiej ofercie sprzedaży godnych polecenia salonów jubilerskich. Tego typu męski sygnet może być z powodzeniem noszony jako dodatek do formalnej stylizacji. Jego użytkowanie ma na celu podkreślenie indywidualizmu lecz nie ma on wzbudzać zazdrości.

Na co należy zwrócić uwagę wybierając biżuterię męską?
Biżuteria męska może być wykonana z różnorodnego kruszcu. Może to być zatem srebro, złoto czy platyna. Rozbielone kruszce cechuje większa delikatność, zaś tradycyjne złoto stanowi dość mocny akcent każdej stylizacji. Należy o tym pamiętać komponując jej poszczególne elementy. W ten bowiem sposób można uniknąć wrażenia przeładowania. Decydując się na męską biżuterię z oferty sklepu AnKa Biżuteria wykonaną ze złota należy również odpowiednio dobrać pozostałe dodatki, w tym choćby spinki do mankietów, spinkę do krawata, zegarek czy sprzączkę paska. Poza tym w sprzedaży dostępne są również modele ozdobione szlachetnymi kamieniami lub wykonane z kilku rodzajów złota w różnym odcieniu.

Czy biżuteria męska może stanowić rodzaj prezentu?
Zdecydowanie tak. Tego typu biżuteria może być z powodzeniem wręczana nowoczesnym i pewnym siebie mężczyznom, którzy podążają za najnowszymi trendami modowymi, pragną prezentować się nad wyraz dobrze i chętnie podkreślają swój wyjątkowy styl.
Awatar użytkownika
asia_prasowska

Post autor: asia_prasowska » 13 sie 2024, o 19:42

mam pewien problem i nie wiem co robić, może tutaj znajdę pomoc. w ostatnim czasie kupiłam chłopakowi na prezent łańcuszek srebrny. nosił go 5 dni i łańcuszek stał się prawie cały czarny. pojechałam do sklepu, w którym go kupiłam i pani powiedziała mi, że tak się dzieje w upały dlatego, że pot wchodzi w reakcję z tym srebrem i zabrała łańcuszek do czyszczenia, sytuacja się powtórzyła. pojechałam kolejny raz i tym razem pan również powiedział że to z tego powodu i reklamacja tego nie obejmuje więc nie mogę liczyć na zwrot pieniędzy i ponownie zabrał go do czyszczenia. szukam porady kogoś kto się na tym zna, czy jest możliwe żeby srebrny łańcuszek zrobił się czarny w tak krótkim czasie i czy naprawdę nie mam co liczyć na zwrot pieniędzy? przecież nie będę oddawać go do czyszczenia co tydzień. co robić w takiej sytuacji?

Sklep z biżuterią srebrną oraz pamiątkami: https://www.forum-bizuteria.com/viewtopic.php?f=13&t=1001
biżuteria srebrna
pamiątki srebrne
AnKa Biżuteria

Awatar użytkownika
ForumMaster
Administrator

Re: Czernienie srebrnej biżuterii

Post autor: ForumMaster » 30 paź 2024, o 18:36

Rozumiem Twoje zaniepokojenie i frustrację, bo sytuacja, którą opisujesz, jest faktycznie problematyczna. Czarne przebarwienia na srebrze mogą się pojawiać z różnych powodów, ale zazwyczaj nie powinny pojawić się tak szybko, zwłaszcza jeśli biżuteria jest nowa.

Oto kilka informacji, które mogą pomóc:

Dlaczego srebro ciemnieje? - To prawda, że srebro wchodzi w reakcję z siarką i związkami zawartymi np. w potu, co prowadzi do tzw. oksydacji. Zjawisko to może być silniejsze w wysokiej wilgotności lub upałach, ale przy dobrej jakości srebrze nie powinno się pojawić w ciągu zaledwie 5 dni.

Czy jakość srebra ma znaczenie? - Tak, i to ogromne. Jeśli srebro nie jest najwyższej próby lub ma domieszki innych metali, może szybciej reagować na czynniki zewnętrzne. Warto zwrócić uwagę, czy łańcuszek jest oznaczony próbą 925 – to znak, że ma 92,5% czystego srebra.

Czyszczenie a reklamacja - Jeśli łańcuszek faktycznie oksyduje w tak szybkim tempie, może to wskazywać na problem z jakością produktu. Fakt, że sklep odmawia reklamacji, może być frustrujący, ale nie oznacza, że nie masz innych opcji.

Co możesz zrobić?:

Konsultacja z innym specjalistą: Udaj się do innego jubilera, który oceni stan łańcuszka i jakość srebra.
Powołanie się na rękojmię: W Polsce każdy produkt objęty jest rękojmią, czyli odpowiedzialnością sprzedawcy za towar przez dwa lata od zakupu. Jeżeli jakość łańcuszka odbiega od normy, masz prawo domagać się wymiany lub zwrotu pieniędzy.
Zasięgnięcie opinii rzeczoznawcy: Jeśli zdecydujesz się na reklamację, ale sprzedawca dalej odmawia, możesz poprosić o opinię rzeczoznawcy, która potwierdzi lub wykluczy, czy to faktycznie normalne zachowanie srebra w tak krótkim czasie.
Podsumowując, warto zasięgnąć drugiej opinii i rozważyć swoje prawa z tytułu rękojmi.

ODPOWIEDZ