Nowe trendy w biżuterii z bursztynem – klasyka w nowoczesnym wydaniu

Awatar użytkownika
Marecka

Post autor: Marecka »

W ostatnich sezonach coraz częściej widać powrót do biżuterii z bursztynem, ale w zupełnie nowym stylu – delikatniejsze formy, złocone srebro, nowoczesne oprawy.
To ciekawy zwrot po latach dominacji minimalistycznych naszyjników bez kamieni.

Wyróżnia się zwłaszcza trend pozłacanych naszyjników z bursztynem, które łączą ciepło złota z naturalnością bałtyckiego bursztynu.
Coraz więcej polskich marek jubilerskich stawia na takie połączenia – przykładowo AnKa Biżuteria pokazuje, że bursztyn w nowoczesnej formie może wyglądać bardzo elegancko i nie staroświecko.
👉 Zobacz przykład modelu

Jak myślicie — czy bursztyn rzeczywiście wróci “na salony”, czy to chwilowa moda?
Nosicie biżuterię z bursztynem, czy wolicie bardziej współczesne kamienie?

Sklep z biżuterią srebrną oraz pamiątkami: https://www.forum-bizuteria.com/viewtopic.php?f=13&t=1001

biżuteria srebrna pamiątki srebrne
AnKa Biżuteria

Awatar użytkownika
Konor

Re: Nowe trendy w biżuterii z bursztynem – klasyka w nowoczesnym wydaniu

Post autor: Konor »

Zgadzam się, że bursztyn przeżywa drugą młodość 🙂
Jeszcze kilka lat temu kojarzył się głównie z tradycyjnymi wzorami z nad morza, a teraz projektanci potrafią go pokazać w naprawdę nowoczesny sposób.
Szczególnie podoba mi się trend łączenia srebra z pozłacaniem – dodaje ciepła i elegancji, a sam bursztyn w takiej oprawie wygląda dużo lżej.

Ostatnio widziałam bardzo udany przykład takiego projektu – naszyjnik srebrny pozłacany z bursztynem z AnKa Biżuteria.
Delikatny, ale wyrazisty – świetnie pasuje i do codziennych stylizacji, i do bardziej eleganckich okazji.

Jak myślicie – czy takie „nowoczesne bursztyny” mają szansę trafić do młodszych odbiorców, czy to wciąż bardziej biżuteria dla dojrzałych kobiet?
Awatar użytkownika
Subtelna bursztynowa

Post autor: Subtelna bursztynowa »

Ja też zauważyłam, że bursztyn wraca do łask – ale w zupełnie innej odsłonie niż dawniej. Teraz biżuteria z tym kamieniem jest bardziej subtelna, nie taka „ciężka” jak kiedyś.
Szczególnie podobają mi się projekty, gdzie bursztyn ma jasny, miodowy odcień i jest oprawiony w pozłacane srebro – wygląda dużo cieplej i bardziej elegancko niż klasyczne srebro.

Mam jeden taki naszyjnik od AnKa Biżuteria i naprawdę jestem zadowolona – kolor złota pięknie podbija odcień bursztynu, a po kilku miesiącach nic się nie starło ani nie ściemniało.
Widać, że jakość powłoki ma tu duże znaczenie 👍

Ciekawi mnie, czy ktoś z Was nosi bursztyn w zestawieniu ze współczesnymi stylizacjami – np. z jeansową koszulą albo minimalistyczną sukienką?
Moim zdaniem w takiej oprawie bursztyn przestaje być „retro”.
Awatar użytkownika
Cezar

Post autor: Cezar »

Z punktu widzenia materiałoznawcy i praktyka, bursztyn ma ogromny potencjał – tylko trzeba go umiejętnie oprawić.
Wiele osób nie wie, że naturalny bursztyn jest bardzo lekki, dzięki czemu biżuteria z nim jest wygodna w noszeniu, nawet jeśli element jest większy.
W połączeniu z srebrem pozłacanym zyskuje ciekawy kontrast – żółte złoto „wydobywa” ciepły odcień bursztynu, a jednocześnie chroni srebro przed ciemnieniem.

W ostatnim czasie zauważyłem, że coraz więcej marek jubilerskich w Polsce inwestuje właśnie w ten kierunek – klasyka z nowoczesnym twistem.
AnKa Biżuteria robi to całkiem dobrze, bo nie przesadza z formą.
Ten konkretny naszyjnik pozłacany z bursztynem wygląda na przykład jak coś, co mogłoby się znaleźć w ofercie dużo droższych marek:
👉 https://www.ankabizuteria.pl/naszyjnik- ... em-sliczny

Jeśli ktoś szuka sposobu, by bursztyn wyglądał „na czasie”, to właśnie złocenie i minimalistyczna oprawa są kluczem.
Sam mam kilka projektów, gdzie klienci proszą o podobne połączenia — bursztyn, srebro i delikatny połysk złota.
ODPOWIEDZ